HUR FÅR VI IN ARTIFICIELL INTELLIGENS (AI) PÅ RIKTIGT I VÅRDEN?

Hur får vi in artificiell intelligens (AI) på riktigt i vården? Jag tror på allvar att vi står på randen av digital revolution. Något i paritet med internet. Eller elektriciteten.

De närmaste 30 åren kommer att bli extremt intressanta.

Jag har nämligen sett vad som är möjligt med ChatGPT. Under ett knappt halvår har jag prövat ChatGPT och är ärligt talat är jag chockad över hur bra det kan bli. Ja. Jag vet. Det kan bli helt galet. Att ChatGPT kan konfabulera. Teknikerna kallar det att hallucinera. En konstnär kanske skulle kalla det att den är kreativ.

Jag skulle vilja ha en bot (ett program som automatiskt genomför vissa operationer) som skriver förslag på:

  1. Kontroll-röntgen 24 timmar Rädda hjärnan och automatiskt för in status vid inskrivning (NIHSS, anger sidan av infarken, vilka fynd vi hade, vad visade den första DT-hjärna, vad visade 24 tim NIHSS, och hur mår patienten nu?
  2. Utskrivningsmeddelande till patienten. På dess hemspråk.
  3. Remiss till Strokerehab/vårdcentralen/ …
  4. Sammanfattar journalen enligt SBAR.
  5. Sammanfattar en vecko-anteckning. Så att den som rondar 85 B/D/NIVA/NIMA lätt kan göra helgrondningen!
  6. Hjälper till med diagnostiken.

Vad har vi idag?

Cosmic liknar med dödahavsrullarna.
Man rullar sig igenom massor av information. Men det är svårt att extrapolera kunskap.

Det finns goda möjligheter att öka både produktivitet och kvalitet med hjälp av AI. Det pågår många intressanta projekt runtom i Sverige och världen. Bland annat detta inom Sahlgrenska och deras virtuella organisation Kompetenscentrum AI.

Om ni följer länken så ser ni att mina tankar ovan inte är särskilt unika. Någon annan har redan tänkt på dem.

Jag vill ha en kognitiv avlastning. Det handlar inte om att ersätta människor. Inte i första hand. Det handlar om att beväpna oss med de senaste verktygen. I framtiden kommer vi att se en skiktning mellan de som behärskar denna teknik och de som inte gör det. Det är den mem som cirkulerar på nätet.

Var vill du vara om 5 år?

Publicerad av